Aiolis (fokhagymás majonézes) édesburgonya
Hozzávalók 2 személyre:
3 nagy édesburgonya
szórásnyi kakukkfű, oregánó
1 púpos ek. lereszelt fokhagyma
1 tojás sárgája
1 tk. díjóni mustár
1 csipet só, csipet bors
1 tk. nyírfacukor (por)
1/2 ek. zsírszegény tejföl
1dl olívaolaj + 2 ek. olívaolaj az édesburgonyához
Aioli: Marseille-i konyha fokhagymás majonéze. Provanszál nyelven ai = fokhagyma; oli = olaj.
Elkészítése:
Hámozzuk meg az édesburgonyákat, vágjuk kockára, sózzuk, öntsünk rá 2 ek. olajat, szórjuk meg a fűszerekkel és 180 °-on süssük pirulásig.
Készítsük el az Aiolit: a fokhagymát keverjük a tojássárgájához, adjuk hozzá a mustárt, sózzuk majd apránként öntsük hozzá az olajat és habverővel kevergessük, míg el nem fogy az olaj. Miután szép sűrű majonézt kaptunk adjuk hozzá a cukrot, tejfölt és kész a mártásunk.
Végül forgassuk össze a mártásunkat az édesburgonyával és tálaljuk.
Jó étvágyat!