Aiolis (fokhagymás majonézes) édesburgonya

Hozzávalók 2 személyre:

3 nagy édesburgonya

szórásnyi kakukkfű, oregánó

1 púpos ek. lereszelt fokhagyma

1 tojás sárgája

1 tk. díjóni mustár

1 csipet só, csipet bors

1 tk. nyírfacukor (por)

1/2 ek. zsírszegény tejföl

1dl olívaolaj + 2 ek. olívaolaj az édesburgonyához

Aioli: Marseille-i konyha fokhagymás majonéze. Provanszál nyelven ai = fokhagyma; oli = olaj.

Elkészítése:

Hámozzuk meg az édesburgonyákat, vágjuk kockára, sózzuk, öntsünk rá 2 ek. olajat, szórjuk meg a fűszerekkel és 180 °-on süssük pirulásig.

Készítsük el az Aiolit: a fokhagymát keverjük a tojássárgájához, adjuk hozzá a mustárt, sózzuk majd apránként öntsük hozzá az olajat és habverővel kevergessük, míg el nem fogy az olaj. Miután szép sűrű majonézt kaptunk adjuk hozzá a cukrot, tejfölt és kész a mártásunk.

Végül forgassuk össze a mártásunkat az édesburgonyával és tálaljuk.

Jó étvágyat!