Vadas marha
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg marhanyak/marhacomb/marhafartő
pár ek. olaj az elősütéshez
1 nagy darab sárgarépa
1 fehérrépa azaz petrezselyemgyökér
fél zeller ha nagy
babérlevél, só, bors egész és őrült is, mustármag ízlés szerint
Mártás hozzávalók:
2 ek. tejföl
2 ek. mustár
2 ek. cukor /nyírfacukor
só,bors ízlés szerint
a főzőléből kiszedett zöldségek
Zsemlegombóc hozzávalók:
1 szikkadt zsemle kockázva és pirítva
víz
liszt
csipet só
Elkészítés:
Az egész marhahúst sózzuk,borsozzuk és kevés zsiradékon kérget képzünk rajta. Majd egy nagy fazekat a tűzre rakunk bele tesszük a húst, felöntjük annyi vízzel ami ellepi, beledobunk 3-4 babérlevelet, egy teatojásba rakunk egy marék egész borsot és egy teáskanál mustármagot majd lezárjuk és ezt is a vízbe dobjuk, sózzuk. Letakarjuk a fazekat és puhulásig főzzük a húst ez kb. 2 óra (attól függ milyen idős volt a delikvensünk).
Miután megfőtt a húst kivesszük egy tányérra és hagyjuk kicsit dermedni. Eközben előveszünk egy turmix gépet feldaraboljuk nagy darabokra a répát, petrezselyemgyökeret, zellert ha egészbe dobtuk a főzővízbe,hozzáadjuk a tejfölt, mustárt, cukrot és annyi főzővizet hogy 3/4 ig ellepje a turmixunkat majd elindítjuk és hagyjuk dolgozni a masinánkat. Kész a mártásunk utólag sózhatjuk is.
Ezután elkészítjük a zsemlegombócunkat, amit úgy készítünk, hogy a zsemlekockát, vizet, lisztet,sót összedolgozzuk galuska tésztává és forrásba lévő vízbe gombócokat formálva kifőzzük 10 perc alatt.
Végül a húst vékony szeletekre vágjuk, gombócokat mellé tesszük és tetejét bőven meglocsoljuk a mártással.
Jó étvágyat