Vadas marha

Hozzávalók 4 személyre:

60 dkg marhanyak/marhacomb/marhafartő

pár ek. olaj az elősütéshez

1 nagy darab sárgarépa

1 fehérrépa azaz petrezselyemgyökér

fél zeller ha nagy

babérlevél, só, bors egész és őrült is, mustármag ízlés szerint

Mártás hozzávalók:

2 ek. tejföl

2 ek. mustár

2 ek. cukor /nyírfacukor

só,bors ízlés szerint

a főzőléből kiszedett zöldségek

Zsemlegombóc hozzávalók:

1 szikkadt zsemle kockázva és pirítva

víz

liszt

csipet só

 

Elkészítés:

Az egész marhahúst sózzuk,borsozzuk és kevés zsiradékon kérget képzünk rajta. Majd egy nagy fazekat a tűzre rakunk bele tesszük a húst, felöntjük annyi vízzel ami ellepi, beledobunk 3-4 babérlevelet, egy teatojásba rakunk egy marék egész borsot és egy teáskanál mustármagot majd lezárjuk és ezt is a vízbe dobjuk, sózzuk. Letakarjuk a fazekat és puhulásig főzzük a húst ez kb. 2 óra (attól függ milyen idős volt a delikvensünk).

Miután megfőtt a húst kivesszük egy tányérra és hagyjuk kicsit dermedni. Eközben előveszünk egy turmix gépet feldaraboljuk nagy darabokra a répát, petrezselyemgyökeret, zellert ha egészbe dobtuk a főzővízbe,hozzáadjuk a tejfölt, mustárt, cukrot és annyi főzővizet hogy 3/4 ig ellepje a turmixunkat majd elindítjuk és hagyjuk dolgozni a masinánkat. Kész a mártásunk utólag sózhatjuk is.

Ezután elkészítjük a zsemlegombócunkat, amit úgy készítünk, hogy a zsemlekockát, vizet, lisztet,sót összedolgozzuk galuska tésztává és forrásba lévő vízbe gombócokat formálva kifőzzük 10 perc alatt.

Végül a húst vékony szeletekre vágjuk, gombócokat mellé tesszük és tetejét bőven meglocsoljuk a mártással.

Jó étvágyat