Tejes kiflik
Story: Minden nap vásárol a család pékárut, így elgondolkodtam nem e jobb, ha én csinálnám, mivel így tudom mit tartalmaz és a későbbiekben kísérletezhetek is az ízesítésével így ezt lett az eredmény....(mondanom sem kell a család minden tagjának elnyerte tetszését :)
A receptet bizonyos Szilvia Mályernek köszönhetem. :)
Hozzávalók 8 db-hoz:
35 dkg. liszt
2.5 dkg vaj
2.5 dl tej
2.5 dkg. friss élesztő
só, cukor
Elkészítése:
A tejet langyosítsuk meg, tegyünk bele 1 csipet cukrot valamint morzsoljuk bele az élesztőt és takarjuk le tiszta konyharuhával és futtassuk fel.
A lisztet és többi hozzávalót keverjük össze, dagasszuk ki és mikor már szépen összeállt a tészta és nem ragad a konyhapulthoz kelesszük 30 percet meleg helyen.
Miután megkelt a tésztánk a cipót vágjuk félbe majd osszuk 4-4 labdácskára. Lisztezett felületen nyújtsuk mindegyik labdánkat ovális alakra, de olyan vékony tésztát nyújtsunk, hogy szinte átlátszó legyen. Tekerjük fel szorosan majd kivajazott, lisztezett tepsire rakosgassuk a kifliket és kenjük meg őket langyos tejjel.
Melegítsük elő a sütőt 200 °-ra majd helyezzük be a sütőbe a kifliket. A sütő aljára tegyünk egy kis fazekat, amiben 2-3 dl víz van, hogy sülés közben pára képződjön és puhára süljenek a kiflijeink. A sütési idő nagyjából 20 perc, az én villanysütőmben ennyi idő alatt sült meg.
Jó étvágyat!