Pizza

Hozzávalók 2 db. 32 cm-es pizzához:

25 dkg liszt + amennyin nyújtjuk

1,25 dkg élesztő (ha kicsit több nem lesz gond csak ne sokkal legyen több, mert akkor élesztő ízű lesz)

1 dl langyos víz

2 ek. olívaolaj

1 kk. cukor

só ízlés szerint

Pizzaszósz hozzávalók:

1 doboz olasz hámozott paradicsom

5 gerezd fokhagyma lereszelve vagy zúzva

 2 ek. olívaolaj

1 fej vöröshagyma apróra vágva

só, oregánó, bazsalikom

cukor (annak aki édesebben szereti én kihagytam)

Margarita feltéthez:

1 db. paradicsom szeletelve

sajt amennyit szeretnénk reszelve

Pepperonis feltéthez:

8 szépséges pepperoni

8-10 dkg sonka vagy szalámi

1 db. paradicsom

sajt ízlés szerint

Tészta elkészítése:

Először a langyos vízbe kis cukor hozzáadásával az élesztőt futtassuk fel letakart konyharuha alatt. A lisztet mérjük ki és a közepére csináljunk egy mélyedést amibe szórjuk bele a sót. Mikor az élesztő felfutott öntsük a liszt közepére és kanalazzuk rá az olajat is és gyúrjuk át, ha túl kemény a tésztánk kis vízzel lágyíthatunk rajta. Meleg helyen tiszta ronggyal letakarva 40-50 percig hagyjuk kelni.

Ezután szedjük két gombóccá a tésztánkat és nyújtsuk ki óvatosan lehetőleg kézzel, a szélét hagyjuk vastagabbra.

Pizza szósz elkészítése:

Az olívaolajat melegítsük fel majd az apróra vágott vöröshagymát futtassuk meg rajta, ha már üvegesre pirult a hagymánk tegyük hozzá a paradicsomot és a fakanállal daraboljuk rusztikusra. Sózzuk, fűszerekkel meghintjük és hozzáadjuk a fokhagymánkat is.Aki édesebben szereti ekkor cukrozhatja. (de a paradicsom és a hagyma a fűszerekkel elég édes ahhoz, hogy ne kelljen hozzáadni.Lassú tűzön készre főzzük.

Pizza összeállítása:

A sütőt melegítsük elő 200-220°-ra. E közbe a tésztáinkat kenjük meg ne túl vastagon (különben tocsogós és nyersz lesz a végeredmény) a szósszal és rakjuk rá ízlésünk vagy a leírtak szerint a feltéteket.

Az összeállított pizzánkat 25-30 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat!