Pizza
Hozzávalók 2 db. 32 cm-es pizzához:
25 dkg liszt + amennyin nyújtjuk
1,25 dkg élesztő (ha kicsit több nem lesz gond csak ne sokkal legyen több, mert akkor élesztő ízű lesz)
1 dl langyos víz
2 ek. olívaolaj
1 kk. cukor
só ízlés szerint
Pizzaszósz hozzávalók:
1 doboz olasz hámozott paradicsom
5 gerezd fokhagyma lereszelve vagy zúzva
2 ek. olívaolaj
1 fej vöröshagyma apróra vágva
só, oregánó, bazsalikom
cukor (annak aki édesebben szereti én kihagytam)
Margarita feltéthez:
1 db. paradicsom szeletelve
sajt amennyit szeretnénk reszelve
Pepperonis feltéthez:
8 szépséges pepperoni
8-10 dkg sonka vagy szalámi
1 db. paradicsom
sajt ízlés szerint
Tészta elkészítése:
Először a langyos vízbe kis cukor hozzáadásával az élesztőt futtassuk fel letakart konyharuha alatt. A lisztet mérjük ki és a közepére csináljunk egy mélyedést amibe szórjuk bele a sót. Mikor az élesztő felfutott öntsük a liszt közepére és kanalazzuk rá az olajat is és gyúrjuk át, ha túl kemény a tésztánk kis vízzel lágyíthatunk rajta. Meleg helyen tiszta ronggyal letakarva 40-50 percig hagyjuk kelni.
Ezután szedjük két gombóccá a tésztánkat és nyújtsuk ki óvatosan lehetőleg kézzel, a szélét hagyjuk vastagabbra.
Pizza szósz elkészítése:
Az olívaolajat melegítsük fel majd az apróra vágott vöröshagymát futtassuk meg rajta, ha már üvegesre pirult a hagymánk tegyük hozzá a paradicsomot és a fakanállal daraboljuk rusztikusra. Sózzuk, fűszerekkel meghintjük és hozzáadjuk a fokhagymánkat is.Aki édesebben szereti ekkor cukrozhatja. (de a paradicsom és a hagyma a fűszerekkel elég édes ahhoz, hogy ne kelljen hozzáadni.Lassú tűzön készre főzzük.
Pizza összeállítása:
A sütőt melegítsük elő 200-220°-ra. E közbe a tésztáinkat kenjük meg ne túl vastagon (különben tocsogós és nyersz lesz a végeredmény) a szósszal és rakjuk rá ízlésünk vagy a leírtak szerint a feltéteket.
Az összeállított pizzánkat 25-30 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat!