Vörösboros rizottó
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg. rizottó rizs (én Arboriot használtam)
3 ek. zsiradék
só, bors ízlés szerint
1/2 sárgarépa apró darabokra vágva
1-1,5 dl vörös száraz vagy félszáraz bor (amit meg is innánk)
1 vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
1 l. alaplé ami lehet húsleves, zöldségleves, erőleves
15 dkg parmezán vagy más aromás kemény sajt
1 ek. vaj (ha lehet jobb minőségű ez lehet dán vaj vagy belga)
Elkészítése:
Az olajon a vöröshagymát, fokhagymát, sárgarépát megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk és a rizst hozzáadjuk majd míg át tetsző nem lesz pirítjuk. E közbe feltesszük melegedni az alaplevünket, hogy ha a rizshez tesszük forró maradjon minden hozzávaló. A bort a rizshez és zöldséghez öntjük és hagyjuk elpárologni az alkoholt (ez akkor történik meg ha érezzük elszállni az illatát és már nem olyan erőteljes). Miután az megtörtént, először csak egy merőkanállal adunk a meleg alapléből a rizshez hagyjuk, hogy felszívja a rizs a lét, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a többit is és mindig várjuk meg, hogy az adott mennyiséget a rizs felszívja akkor lesz kellőképpen lágy, krémes. Miután elfogyott az alaplevünk hozzáadjuk a lereszelt parmezánt (ha lehet frissen reszelt legyen) hagyjuk a rizottóba elolvadni majd a legvégén belekeverjük az 1 ek. vajat ami bársonyossá teszi ételünket.
Jó étvágyat!