Rozmaringos csirke diétásan
Hozzávalók 4 személyre:
8 alsó csirkecomb
1 zacskó mirelit zöldség vagy tetszés szerint répa, cukkini, karfiol...
20 dkg barnarizs (nyersen)
1 fej vöröshagyma
1 egész fej fokhagyma szeletelve
1 ág rozmaring
2-3 ek. vaj vagy kókuszzsír esetleg kacsazsír
1-5 dl. kókusztej vagy 10%-os főzőtejszín
1 dl. száraz fehér bor
só, bors ízlés szerint (ne fukarkodjunk a fűszerekkel)
Rizs elkészítése:
A barna rizst kimérjük, sózzuk és bő vízzel feltesszük főni, de alacsony lángon. 40-50 perc elteltével megnézzük megpuhult e a rizs és ha igen lezárjuk a "lángot" alatta.
Csirke elkészítése:
A csirkecombokat megsózzuk, borsozzuk majd felhevített zsiradékon pirosra sütjük őket. Kivesszük őket a serpenyőből és melegen tartjuk. A maradék zsiradékon az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát barnulásig pirítjuk, majd felöntjük a borral és megvárjuk, hogy a bor elpárologjon. Ezt követően visszarakjuk a combokat a serpenyőbe az ág rozmaring hozzáadásával, letakarjuk és puhulásig pároljuk alacsony lángon. Miután megpuhultak a csirkecombok kivesszük őket és melegen tartjuk, feltekerjük a hőmérsékletet és a tejszínnel dúsítva besűrítjük a mártást. Végül visszatesszük a combokat a mártásba és tálaljuk a zöldségekkel illetve párolt rizzsel.
Párolt zöldség elkészítése:
Miután mirelit zöldséget vettünk csak pár perc kell az elkészítéséhez: a vajat vagy bármilyen más zsiradékot felmelegítjük és rádobjuk a zöldséget, sózzuk, borsozzuk, készre főzzük és 5 perc után már kész is a köretünk.
Nem mirelit zöldség esetén:
A zöldségeket tetszés szerint egyforma karikára, kockára, szeletre, hasábokra vágjuk. Vajat forrósítunk majd rádobjuk a sózott, borsozott zöldségünket, kevés vizet alálocsolunk és fedő alatt puhára párolunk mindent.
Grillezett zöldség esetén pedig:
A zöldségeket fűszerezzük, sóval, borssal, majorannával, kakukkfűvel, rozmaringgal, kevés olívaolajat a kezünkbe téve a zöldségeket átmasszírozzuk a fűszeres olajos páccal és így tesszük grillre, hirtelen megsütjük a zöldségeket és kész is vagyunk-
Végül mindent egyszerre tálalunk.
Jó étvágyat!