Kijevi csirke gombamártással, rizzsel

Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg darált csirkemell

2 ek. rizsliszt

1 gerezd fokhagyma lereszelve

1 tojás sárgája

fél csokor petrezselyem

10 dkg reszelt zsírszegény sajt

1 ek. puha vaj

Gombamártás hozzávalók:

20 dkg vegyes gomba (én shiitaket és barna csiperkét használtam)

1 ek. kókuszzsír vagy olívaolaj

1 fej vöröshagyma

1 tk. pirospaprika

1 ek. rizsliszt vagy tápiókaliszt

1-1,5 dlg 10%-os főzőtejszín

só, bors

2 gerezd fokhagyma lereszelve

Köretnek:

1 csésze Basmati rizs

1,8 csésze forró víz

Hús elkészítése:

Mielőtt a húspogácsa hozzávalóit összekevernénk a sajtot reszeljük le és keverjük üsse az 1 ek. puha vajjal.

A darált csirkehúst a tojás sárgájával, sóval, borssal, 1 gerezd reszelt fokhagymával, aprított petrezselyemmel, liszttel összegyúrjuk és kezünkbe téve lelapogatjuk, közepére egy kis adag vajas-sajtos tölteléket halmozunk majd gomboccá formáljuk a húst és benne lévő sajtot.

Miután a gombócok elkészültek egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral és a gombócokat rátéve 180 °-os sütőben 25 perc alatt készre sütjük, félidőbe megfordítjuk a húst hogy mindkét oldala szép piros legyen.

Gombamártás elkészítése:

A kókuszzsírt forrósítsuk fel, majd az apróra vágott vöröshagymát pirítsuk meg rajta üvegesre. Miután elkészültünk vele dobjuk rá a tetszés szerint felvágott gombákat és hagyjuk eresszenek levet. Ezután sózzuk, borsozzuk a gombát, megszórjuk őrölt pirospaprikával, liszttel és felöntjük 1 dl hideg vízzel. Elkavarjuk simára a mártást majd hozzáöntjük a tejszínt és ízesítjük a fokhagymával majd pár perc alatt puhára főzzük a gombáinkat. FONTOS: nem szabad túlfőzni a Shiitake gombát, mert rágóssá, gumissá válik a sok főzés hatására.

Risz elkészítése:

Egy lábasba mérjük ki a csészényi rizst, tegyük hozzá a kimért vizet és sózzuk meg majd letakarva legalacsonyabb lángon 15-20 perc alatt főzzük pergősre a rizsünket. Aki akarja párolt zöldséggel dúsíthatja a már megfőtt rizst.

Végül tálaljunk mindent egyszerre.

Jó étvágyat!