Spenótos lasagne
Hozzávalók 4-6 személyre:
1 kg friss spenót
zsiradék
5 dkg. vaj
5 dkg. liszt
4-5 dl. tej
só, bors, szerecsendió
3 zúzott fokhagyma
1 fej vöröshagyma
12 db. durum lasagne tészta lap (szárazon)
15 dkg. trappista sajt
Elkészítése:
Forrósítsunk fel 3 ek. zsiradékot (olívaolaj vagy kókuszzsír). Vágjuk apróra a vöröshagymát, majd dinszteljük meg az olajon. Miután karakterizálódott a hagymánk, dobjuk rá a frissen mosott spenótleveleket,sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a fokhagymát és fedő alatt pároljuk meg, majd főzzük le a levét amit időközben eresztett. Miután elfőtte a spenót a levét tegyük félre és készítsük el a Besamelmártást.
Forrósítsuk fel a vajat, szórjuk rá a lisztet majd mikor habzani kezd a rántásunk öntsük fel apránként a tejjel. Eleinte kicsit csomós lesz, de ha gyorsan keverjük habverővel a rántást és lehúzzuk a tűzhelyről, szép fényes mártást kapunk eredményül. Miután besűrűsödött a mártásunk tegyük félre, és reszeljünk 15 dkg sajtot.
Kezdjük el rétegezni a lasagnet.
Először tegyünk besamelmártást a tepsink aljára majd rakjunk rá 1 sor tésztát. Ezután tegyünk a tésztára besamelmártást, arra pedig a spenótot, majd pedig reszelt sajtot. Ebben a sorrendben folytassuk a rétegezést, addig, amíg el nem fogynak hozzávalóink. Legfelül besamelmártás, spenót és sajt legyen.
Melegítsük elő a sütőt 180 °-ra, tegyük be a lasagnet majd süssük 25-30 percig, amíg a sajt megpirul a tetején.
Jó étvágyat!